Услови коришћења

sve

1.    Ваше прихватање

Ово је споразум (у даљем тексту: споразум) између Дигиталне платформе Националне инфраструктуре геопросторних података (НИГП) и Вас, корисника наше апликације или сервиса.

У овом споразуму, речи Дигитална платформа НИГП-а, односе се на нас, нашу веб локацију a3.geosrbija.rs

 (у даљем тексту: апликацију или сервис).

Молимо Вас да прочитате политику приватности и услове коришћења пре коришћења наше апликације. Овај споразум је правно обавезујући и уређује Вашу употребу апликације. Коришћењем или приступом било ком делу наше Дигиталне платформе сагласни сте да ћете бити обавезани овим условима коришћења и политиком приватности.

Политика приватности и услови коришћења подложни су изменама и биће објављене на овој страници, због чега од Вас захтевамо да проверите ову страницу јер се овај споразум или наша политика приватности могу у међувремену изменити. Ваша даља употреба наше апликације представљаће потврду и сагласност за све измене начињене у оквиру политике приватности и услова коришћења. Ако се не слажете са политиком приватности или условима коришћења, одмах прекините коришћење наше апликације.

2.    Политика приватности

Дигитална платформа НИГП-а поштује Вашу приватност и посвећена је заштити података о личности које нам доставите. Прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности врше се у складу са законским прописима Републике Србије којима је регулисана материја заштите података о личности.

Прикупљамо личне податке као што су име и презиме, ЈМБГ, адреса, телефонски број или е-маил адреса само када нам се добровољно доставе понуђеним обрасцима или другим начином комуникације, искључиво у сврхе поступања по захтевима корисника, како бисмо могли пружити услугу коју је корисник затражио.

Такође, прикупљамо податке о коришћењу Дигиталне платформе НИГП-а (цоокиес – колачић) и друге техничке податке који нису личне природе, а који нам омогућавају да Ваше посете учинимо лакшим, ефикаснијим и исплативијим тако што Вам пружамо кориснички прилагођен приступ и препознајемо Вас када се вратите на нашу апликацију.

Колачић је фајл са подацима који се преноси са Дигиталне платформе НИГП-а на хард диск Вашег компјутера. Дигитална платформа НИГП-а шаље колачић кад је посећујете, тражите или персонализујете, или се региструјете за одређену услугу. Колачић не може да чита личне податке са Вашег хард диска или да чита фајлове колачића које су створили други сајтови. Податке које колачић може да садржи су они које сте сами доставили. Прихватање колачића омогућава нам да добијемо информације о Вашим претраживачким навикама, које можемо користити како би персонизовали Ваше деловање и установили моделе кретања наших корисника. Ово чинимо у циљу утврђивања корисности наших информација за кориснике и ради установљења ефикасности нашег навигационог система у помагању корисницима да дођу до тих информација. Колачићи се по правилу класификују као колачићи „сесије“ или „трајни“ колачићи. Колачићи сесије се не задржавају на Вашем рачунару након што сте затворили претраживач. Трајни колачићи се задржавају на Вашем рачунару док их не избришете или док им не истекне планирано време коришћења.

У циљу побољшавања и прилагођавања Дигиталне платформе НИГП-а Вашим потребама, сакупљамо податке који нису личне природе, нпр. податке о врсти програма за претраживање, оперативном систему и страницама које сте посетили.

Дигитална платформа НИГП-а обезбеђује сигурност података које нам достављате путем индустријски стандардизованих физичких, електронских и управљачких процедура. Кад је то потребно користимо ССЛ – енкрипцију како би повећао сигурност преноса осетљивих података. Унутар Дигиталне платформе НИГП-а подаци се чувају на контролисаним серверима са ограниченим приступом.

Ако имате питања или недоумице у вези са нашим прикупљањем, коришћењем или откривањем Ваших личних података, молимо да нас контактирате на е-маил адресу nsdi@rgz.gov.rs.

3.    Дигитална платформа НИГП-а и услови коришћења

Дигитална платформа НИГП-а коју је развио Републички геодетски завод (у даљем тексту: Завод) у сарадњи са норвешким партнером – Statens Kartverk (Норвешка агенција за катастар и картографију) представља замену за досадашњи изглед картографског приказа Националне инфраструктуре геопросторних података.

Дигитална платформа НИГП-а представља интегрисани систем геопросторних података на државном нивоу који омогућава корисницима да идентификују и приступе просторним информацијама из различитих извора од локалног, преко националног до глобалног. На њој се налазе званични, државни геопросторни подаци који корисницима пружају већу сигурност у поступку доношења важних одлука с обзиром да су садржаји базирани на информацијама добијеним из поузданих извора. Објављени садржај у највећој могућој мери даје потпуне и тачне информације. Дигитална платформа НИГП-а подразумева неограничен преглед података, односно минимум права која чини право проналаска, прегледа и штампе уз напомену да добијени облик документа не представља јавну исправу и да се не може користити као доказ у поступцима пред надлежним органима.

Без обзира на нашу посвећеност у припреми садржаја, нисмо одговорни за било какву директну или индиректну штету или непријатности, која је настала као последица употребе било непотпуне или нетачне информације. Корисници су у потпуности одговорни за проверу тачности и потпуности садржаја који се на њему налазе. Нисмо одговорни за директну или индиректну штету или непријатности које могу настати због техничких проблема или недоступности. Информације на Дигиталној платформи НИГП-а могу да садрже техничке или топографске грешке.

Дигитална платформа НИГП-а садржи просторне податке органа јавне власти, односно субјеката НИГП-а, као што су на пр. Републички геодетски завод, Републички завод за статистику, Републички сеизмолошки завод, Републички хидрометеоролошки завод, Агенција за заштиту животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Војногеографски институт, као и јединице локалне самоуправе и јавна предузећа, а који се односе на податке о земљишту, објектима, адресама, заштићеним подручјима, националним парковима, надморским висинама и сл.

4.    Дефиниције

У тексту овог споразума, можемо користити одређене појмове, чије значење је важно да разумете. Листа појмова није свеобухватна и не треба је сматрати обавезујућом на начин који би био супротан смислу овог споразума:

„Споразум“ означава политику приватност и услове коришћења;

 „Сервис“ се односи на услугу који пружамо преко наше Интернет странице, као и на нашу апликацију;

„Апликација“ означава Дигиталну платформу НИГП-а коју можемо ставити на располагање путем нашег сајта или Google продавнице или локације треће стране која нуди сличне карактеристике онима доступним на нашем сајту;

„Сајт“ се односи на нашу интернет страницу, www.geosrbija.gov.rs;

„Завод“ „нас“, „ми“ и „наши“ односи се на Републички геодетски завод, наш сајт, апликацију или наш сервису складу са контекстом;

„Корисник“ се односи на Вас, на оне који користе наш сервис, као и на општу посету нашем сајту;

„Ви“ се односи на Вас, лице које ступа у овај споразум са Републичким геодетском заводом.

5.    Кориснички налог

Током креирања корисничког налога тражимо да нам доставите своје основне податке тј. име/презиме/назив и адресу електронске поште (е-маил). Можемо тражити и додатне информације ако је потребно, чија садржина је дефинисана у нашем обрасцу, односно уптнику. Приликом преузимања наше апликације, можемо сакупити додатне информације, попут Вашег јединственог броја уређаја или ИП адресе.

Након креирања налога биће Вам додељено корисничко име. Имамо дискреционо право за доношење позитивне одлуке о креирању налога и задржавамо право доношења негативне одлуке уз обавештење о неиспуњавању услова.

Никада нећемо открити Ваше личне податке трећим лицима без Ваше сагласности. Међутим, можемо да пружимо деперсонализоване податке трећим лицима у збирном облику. Задржавамо дискреционо право да ограничимо или опозовемо Вашу могућност да се региструјете или да користите Дигиталну платформ НИГП-а у било које време.

6.    Ограничена лиценца и коришћење Дигиталне платформе НИГП-а

Када користите нашу Дигиталну платформу НИГП-а добијате дозволу само за Вашу употребу. То значи да не можете продавати Ваше право приступа и коришћења било где друго или било ком другом, поделити лиценцу са било ким другим, обрнутим инжењерством или на било који други начин покушати копирати нашу услугу, сервис или апликацију или покушати да остварите добит без нашег изричитог писменог одобрења. Чак и ако нудимо нашу апликацију бесплатно, и даље морате поштовати ове одредбе, а не копирати или на други начин користити нашу Дигиталну платформ НИГП-а на начин који је забрањен овим споразумом. Када преузимате или користите нашу апликацију не добијате никаква власничка права, већ добијате лиценцу за инсталирање и коришћење апликације у границама овог споразума.

Када користите нашу Дигиталну платформу НИГП-а преузимате пуну одговорност за Вашу употребу и сагласни сте да га не користите на начине који нисмо изричито одобрили. Ви сте одговорни за коришћење и употребу Дигиталне платформе НИГП-а, помоћу Вашег налога. Сагласни сте да не приступате, копирате или на други начин користите Дигиталну платформу НИГП-а, укључујући нашу интелектуалну својину и заштићене знакове, осим ако то није одобрено овим условима коришћења или на други начин у писаном облику. Коришћењем Дигиталне платформе НИГП-а Ви сте:

 • Сагласни да не представљате лажно неку институцију, особу или ентитет, не користите фиктивно име или погрешно представљате своју припадност институцији, особи или ентитету;
 • Сагласни да не шаљете било шта што је незаконито, штетно за репутацију, представља узнемиравање, непристојност, увредљивост и дискриминацију, као и било који други облик неприхватљивог понашања;
 • Сагласни да пружите тачне, истините и прецизне податке;
 • Сагласни да не преносите било који злонамерни или нежељени софтвер;
 • Сагласни да не кршите било који захтев, поступак, смернице или прописе мрежа повезаних са Дигиталном платформом НИГП-а;
 • Сагласни да се не мешате у рад или реметите рад и несметано фунсционисање Дигиталне платформе НИГП-а;
 • Сагласни да не хакујете, не спамујете или преко мреже не угрожавате наш идентитет или идентитет других корисника;
 • Сагласни да делујете у границама уобичајене пристојности када користите нашу интернет страницу;
 • Сагласни да не сакупљате или чувате личне податке о другим корисницима;
 • Сагласни да не кршите било који закон или пропис и да сте Ви искључиво одговорни за такве прекршаје;
 • Сагласни да не копирате, мењате, изнајмљујете, дајете у закуп, позајмљујете, продајете, додељујете, дистрибуирате, обнуто инжињерингујете, додељујете сигурносни интерес или другачије преносите било какво право на технологију или софтвер на ком су засновани апликација, сајт или наш сервис;
 • Сагласни да не узрокујете или не помажете у циљу уништења, манипулације, уклањања, онемогућавања или оштећења било ког дела наше Интернет странице, укључујући и деиндексирање или дешифровање било ког дела нашег сајта са сајта треће стране, као што је тражење његовог уклањања из претраживача;
 • Сагласни да не кршите нашу интелектуалну својину, осим ако имате нашу дозволу да је користите на специфичан начин.

Ако сте откривени у предузимању било које поменуте активности, Ваше повластице могу се, по нашем нахођењу, прекинути или обуставити. Задржавамо право да суспендујемо или прекинемо било који налог у било које време без претходног обавештења или објашњења. Кршење наведених ограничења, мера заштите, неовлашћен приступ рачунарској мрежи која подржава Дигиталну платформу НИГП-а, као и неовлашћен приступ електронској обради података санкционисано је одредбама Кривичног законика из групе кривичних дела против безбедности рачунарских података.

Наш сајт и сервис могу садржати везе са другим сајтовима (као што су рекламе), интегрисане производе треће стране или дозволе да такве везе буду послате. Веза са интернет страницом треће стране не значи да ми то подржавамо или да смо повезани са њима. Ми не вршимо контролу сајтова трећих страна. Ваш приступ таквим Интернет страницама или садржају на страницама трећих страна је на Ваш сопствени ризик и увек морате прочитати услове коришћења и политику приватности интернет странице треће стране пре него што је употребите. Ми нећемо бити одговорни за било какву штету или губитак у вези са коришћењем било ког садржаја или сервиса доступних на било којој интернет страници треће стране.

7.    Сигурност и праћење података

Дигитална платформа НИГП-а задржава право да сакупља следеће информације о својим корисницима:

 • Име домена са ког је приступљено
 • Датум и време приступа

У циљу сигурности, пратимо на мрежи сав саобраћај како би идентификовали неовлашћени покушаји постављања или промене садржаја, као и сваки други покушај који може да проузрокује штету на Дигиталној платформи НИГП-а или рачунарском систему.

Задржавамо право да искључимо одређене кориснике са сервиса у случају њихове злоупотребе. Информације за навигацију се могу користи од стране лица, која су овлашћена за спровођење закона и на основу захтева надлежног органа за потребе спровођења поступка. Сви који користе Дигиталну платформу НИГП-а као и рачунарски систем који је подржава, изричито пристају на овакво надгледање, а уколико оно покаже злоупотребу или криминалне радње, може се искористити за пријаву надлежним органима. У интересу свих корисника, сарађиваћемо са органима надлежним за сузбијање криминалних активности и повреде система и мрежа.

Ниједан пренос информација преко Интернета не може се сматрати потпуно сигурним. Иако тежимо томе да обезбедимо највећу могућу заштиту, не можемо гарантовати сигурност размене података између Вас и Дигиталне платформе НИГП-а.

8.    Права интелектуалне својине

Целокупан дизајн Дигиталне платформе НИГП-а заједно са текстовима, скриптима, графиком, интерактивним функцијама и заштићеним знаковима, сервисним знаковима и логотипима садржаним у њој су у нашем власништву или су нам лиценцирани и предмет су ауторских права и других права интелектуалне својине у складу са законима Републике Србије, међународним законима и конвенцијама. Задржавамо сва права која нису изричито поменута, а односе на коришћење апликације или сајта. Сагласни сте да не учествујете у коришћењу, копирању или дистрибуцији било чега садржаног у оквиру сајта или апликације осим ако смо за то дали изричито писмено одобрење.

9.    Садржај

Када пошаљете било који садржај путем Дигиталне платформе НИГП-а, дајете нам не-ексклузивну, трајну, бесплатну, универзалну, преносиву лиценцу за приказивање, јавно извођење, дистрибуцију, складиштење, емитовање, пренос, репродукцију, модификовање, припрему деривата и све друге начине коришћења и поновног коришћења целокупног или дела Вашег садржаја и свега што можемо направити са Вашим садржајем путем Дигиталне платформе НИГП-а или било којег другог медијума који тренутно постоји или ће постојати у будућности, под условом да смо исте претходно анонимизирали или агрегирали. Задржавамо право презентовања у вези са Вашим садржајем и коришћења Вашег садржаја за оглашавање и промоцију Дигиталне платформе НИГП-а. Од нас се не захтева хостовање, приказивање или дистрибуција било ког садржаја и ми можемо одбити да прихватимо или пренесемо садржај и можемо уклонити или избрисати садржај у било ком тренутку.

10. Гаранције

Не дајемо никакве изјаве или гаранције у погледу продаје нашег сервиса или његове погодности за било коју одређену намену. Сагласни сте да нас ослобађате од било које одговорности коју бисмо могли имати у вези са овим споразумом или нашим сервисом, из разлога који укључују, али не ограничавају се на неуспех нашег сервиса, немарност или било који други прекршај. У мери у којој важећи закон ограничава ослобађање од одговорности, сагласни сте да према Вама можемо бити одговорни само за законски минимун износа штете, уколико је као такав прописан.

Сагласни сте да на било који начин нисмо одговорни за штету коју проузрокују трећа лица која могу користити наше сервисе, укључујући али не ограничавајући се на људе који крше права интелектуалне својине, ометају економске односе, чине клевету или врше било какве друге прекршаје према Вама.

Нисмо одговорни за било какав неуспех нашег сервиса или треће стране, укључујући било какве кварове или поремећаје, неблаговремену испоруку, планирану или непланирану, намерну или ненамерну, на нашој Интернет, страници која онемогућава приступ нашој веб локацији привремено или трајно.

Пружање нашег сервиса Вама зависи од Ваше сагласности са овим и свим другим деловима овог споразума. Ништа у одредбама из ове тачке 10. „Гаранције“ неће се тумачити како би се ограничила општост првог става ове тачке.

11. Ограничење одговорности

Ни у ком случају ми, нити наши запослени или лица која смо ангажовали за обављање послова нећемо бити одговорни за: директну, индиректну, случајну или последичну штету која је резултат било које грешке, омашке или нетачности садржаја; имовинску или неимовинску штету, која је резултат Вашег приступа и коришћења нашег сервиса;  неовлашћени приступ или коришћење наших сервера и/или било којег или свих личних података; ометани или прекинути пренос ка или од наших сервиса; скривене или видне недостатке, багове, вирусе, тројанце или сл., који се могу пренети на или преко наших сервиса од стране треће стране;  грешке или пропусте у било којем садржају или за било који губитак или штету било које врсте која је настала као резултат Ваше употребе било ког садржаја који је објављен, емитован, пренет или на други начин стављен на располагање преко наших сервиса или сајта, било на основу гаранције, споразума, бесправно или на било који други начин, и без обзира да ли је корисник упознат са могућношћу такве штете или не. Наведено ограничење одговорности примјењиваће се у највећој мери која је дозвољена законом.

Ви конкретно потврђујете да нећемо бити одговорни за садржај или клевету, увредљиво или незаконито понашање било које треће стране и да ризик од наведене штете у Вашој одговорности.

У случају било каквог проблема према Вама или трећим лицима у вези са овим сајтом, сервисом или било којим садржајем, сагласни сте да ће једино средство бити престанак коришћења овог сајта односно сервиса. Нисмо одговорни према Вама или трећим лицима због било какве штете, повреде или потраживања која произилази из Ваше употребе било којег сервиса преузетог са наше странице.

Надаље, наводимо важне детаље овог Споразума који утичу на Ваша права и правна средства:

 • Не преузимамо никакву одговорност за било који садржај корисника који је постављен, складиштен, послат или пренет нама, или за било који губитак или штету која може настати као последица садржаја корисника, укључујући, али не ограничавајући се на клевете, увреде, неистине, или непристојност;
 • Не преузимамо никакву одговорност за било који захтев, радњу, молбу, захтев за арбитражу или тужбу у вези са повредом или штетом која произилази из било ког или каквог правног или бесправног коришћења нашег сервиса;
 • Ваша способност да користите или интерагујете са овим сајтом је привилегија, а не право, а ми задржавамо право да по нашем искључивом избору предузмемо било коју радњу коју сматрамо правилном, без претходне најаве, како би спречили било какво кршење, спровели било какве одредбе или исправили било каква наводна кршења овог споразума или било ког важећег закона.

Ми нећемо бити одговорни из било ког разлога за штету, чак и ако смо упозорени на могућност такве штете. У случају да је ова клаузула забрањена или ограничена важећим законом, наша одговорност ће бити ограничена на законски минимум. Не тврдимо да је наша услуга одговарајућа или доступна за коришћење на другим локацијама. Они који приступају или користе сервис из других правних система то раде по сопственој вољи и одговорни су за поштовање локалног права.

12. Обештећење

Сагласни сте да обезбедите и штитите нас и наше запослене, као и лица која смо ангажовали по основу уговора, од свих потраживања, штета, обавеза, губитака, трошкова или дугова (укључујући, без ограничења, и плаћања по адвокатским тарифама) који произилазе из Ваше употребе и приступа нашем сервису; повреде било које одредбе овог споразума; повреде било којег права треће стране, укључујући без ограничења било које ауторско право, својинско право или право приватности или било које тврдње да је било који од Ваших садржаја проузроковао штету трећој страни. Ова обавеза обештећења има правно дејство и након престанка важења овог споразума и Вашег коришћења нашег сервиса.

Такође, сагласни сте да имате дужност да нас заштитите против горе наведених захтева и да у таквим случајевима можемо захтевати од Вас, када је то потребно, да сносите трошкове заступања адвоката по нашем избору, односно разумне адвокатске трошкове, судске трошкове и накнаде. У случају захтева наведених у овој тачки, може доћи до поравнања са странком/странкама, које су подносиоци захтева, у ком случају независно од тога, Ви ћете бити и даље одговорни за штету као да је судски поступак и даље току.

13. Виша сила

Сагласни сте да нисмо одговорни према Вама за било шта за шта смо иначе одговорни, ако је то резултат догађаја изван наше контроле, укључујући, али не ограничавајући се на вишу силу, рат, побуну, нереде, тероризам, криминал, недостатак радне снаге (укључујући законите и незаконите штрајкове), поремећај поштанског саобраћаја, поремећај комуникација, неуспех или недостатак инфраструктуре, недостатак материјала или било који други догађај изван наше контроле.

14. Пуноважност

У случају да се утврди да је нека одредба овог споразума незаконита, у супротности са другом одредбом споразума или да ју је на други начин немогуће испунити, споразум ће остати на снази као да је склопљен без те одредбе. Ако се две или више одредби овог споразума сматрају супротним једна другој, имамо искључиво право да изаберемо која одредба остаје на снази.

15. Задржавање

Задржавамо сва права која нам припадају према одредбама овог споразума као и према одредбама важећих закона. Наше неизвршавање било које посебне одредбе или одредби овог споразума или било ког важећег закона не треба тумачити као наше одрицање од права на извршење исте одредбе под истим или различитим околностима у било које време у будућности.

16. Престанак и раскид споразума

Можемо прекинути или обуставити сервис или Ваш налог или било коју другу услугу коју Вам пружамо по нашем нахођењу без објашњења и обавештења, уз настојање да у већини случајева пружимо благовремено објашњење. Ако желите да раскинете овај споразум, дужни сте да поштујете одговарајућу процедуру за раскид. Отказивање може довести до брисања било ког садржаја који сте доставили Дигиталној платформи НИГП-а. Поједине одредбе овог споразума, остају на снази и након престанка споразума (клаузула преживљавања) укључујући, без ограничења, одредбе о власништву, одрицању од гаранције, обештећењу и ограничењу одговорности.

17. Пренос овлашћења

У складу са овим споразумом не можете доделити Ваша права и/или обавезе било којој другој страни без наше претходне писмене сагласности. Наша права и/или обавезе према овом споразуму можемо доделити било којој другој страни по нашем нахођењу.

18. Измене/ допуне

С времена на време можемо изменити/допунити овај споразум. Приликом измене/допуне овог споразума ажурираћемо ову страницу и назначити датум када је извршена последња измена/допуна. Можете одбити да се сложите са изменама и допунама, али ако то учините, морате одмах престати користити наш сајт и наш сервис. Морате посетити ову страницу сваки пут када дођете на нашу веб страницу и прочитати је и сложите се са садржајем ако је измењен/допуњену односу на датум када сте се последњи пут сложили са споразумом.

19. Примена закона

Овај споразум је сачињен у скаду са позитивним законским прописима Републике Србије која се на њега примењују.

20. Надлежност

У случају да је немогуће решити спор споразумним путем, било какав спор настао у вези са овим споразумом, укључујући сва питања која се тичу његовог постојања, важења или престанка биће у надлежности Основног суда у Београду.

21. Посебни споразуми

Могуће је да се између нас и корисника закључи посебан споразум или уговор. Услови коришћења и/или политика о приватности потписана између нас и корисника у таквом споразуму превладаће, односно имају јачу правну снагу у односу на услове коришћења и политику приватности, који су објављени на сајту, односно који су садржина овог споразума.

Последња измена:  01.03.2018. године