Објаве

Објаве

Обавештење о радовима на инфраструктури РГЗ-а

Поштовани корисници,

Услед унапређења мрежне инфраструктуре Републичког геодетског завода све услуге и сервиси за спољне кориснике неће бити доступни у петак 23.07.2021. у периоду од 17-18h. Continue reading „Обавештење о радовима на инфраструктури РГЗ-а“

Летња школа урбанизма 2021. године

У организацији Удружења урбаниста Србије и Републичког геодетског завода, а под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Инжењерске коморе Србије, од 10. до 12. јуна 2021. године у Врњачкој Бањи одржан је 17. по реду међународни научно-стручни скуп „Летња школа урбанизма“.

Continue reading „Летња школа урбанизма 2021. године“

Сајт за мониторинг и видљивост пројекта

Дана 16.12.2020. године одржана је радионица са представницима јединица локалне самоуправе и запосленима у Републичком геодетском заводу. Тема радионице је презентација сајта за мониторинг и видљивост пројекта ,,Унапређење пословне климе у Србији”.

Continue reading „Сајт за мониторинг и видљивост пројекта“

Нова мобилна апликација Геосрбија Кат

Републички геодетски завод је развио нову мобилну апликацију Геосрбија Кат, која је потпуно бесплатно доступна за преузимање на Гугл продавници као и у Хуавеj продавници. Нова мобилна апликација омогућава најједноставнији и најбржи приступ просторним подацима катастра непокретности у Републици Србији.

Continue reading „Нова мобилна апликација Геосрбија Кат“

ВЕЛИКИ УСПЕХ: Веб сајт РГЗ-а у првих 40 најпосећенијих сајтова у Србији

Републички геодетски завод је, према најновијој листи најпосећенијих сајтова компаније Alexa Internet Inc. (www.alexa.com) која је део највеће светске компаније Амазон, заузео 40 место у Србији и тиме постао једина државна институција у Србији и једина катастарско-картографска институција у Европи која се налази у топ 50 сајтова на националном нивоу.

Continue reading „ВЕЛИКИ УСПЕХ: Веб сајт РГЗ-а у првих 40 најпосећенијих сајтова у Србији“

Усвојена уредба о праћењу и извештавању активности НИГП-а

Влада Републике Србије је на 262. седници дана 26.06.2020. године усвојила Уредбу о праћењу и извештавању активности националне инфраструктуре геопросторних података. Уредба је објављена у „Служнбеном гласнику РС“ бр. 91 од 26.06.2020. године и ступила је на снагу 04.07.2020. године.

Овом уредбом ближе се уређују правила за праћење у погледу спровођења и коришћења националне инфраструктуре геопросторних података Републике Србије (у даљем тексту: НИГП) и извештавања Савета НИГП-а о статусу спровођења НИГП-а сходно Закону о националној инфраструктури геопросторних података, a у складу са INSPIRE директива 2007/2/ЕЗ у Републици Србији.

Републички геодетски завод као Национална контакт тачка обавља послове прикупљања података за потребе праћења и извештавања.

Наведена уредбе регулише садржај праћења активности спровођења НИГП-а и то: показатеље за праћење,  доступност скупова и сервиса геоподатака,  усаглашеност скупова геоподатака са спроведбеним правилима за интероперабилност, као и за мрежне сервисе и извештавање о резултатима праћења активности спровођења НИГП-а.

Такође, уредбом се дефинише садржина извештаја о статусу спровођења НИГП-а, која подразумева: корелацију и обезбеђење квалитета, коришћење НИГП-а, споразуме о дељењу геоподатака,  трошкове и користи имплементације уз дефинсиање временског оквира за  ажурирање наведеног извештаја.

Текст уредбе можете преузети ОВДЕ.

Обавештење о извршеном ажурирању Дигиталне платформе

Поштовани корисници, обавештавамо вас да је успешно извршено унапређење Дигиталне платформе. Continue reading „Обавештење о извршеном ажурирању Дигиталне платформе“

Обавештење о ажурирању Дигиталне платформе

Услед радова на систему у циљу унапређења Дигиталне платформе, апликација a3.geosrbija.rs ће бити недоступна у суботу 02.05.2020. у термину од 16-18h.

Continue reading „Обавештење о ажурирању Дигиталне платформе“

Геосрбија и Национална инфраструктура геопросторних података у условима COVID 19

Поштовани корисници,

У новонасталој ситуацији опште здравствене кризе, обавештамо вас да не постоје сметње за рад наших унутрашњих и кориснички орјентисаних сервиса тако да вас охрабрујемо да приступате подацима и сервисима као и до сада.

Continue reading „Геосрбија и Национална инфраструктура геопросторних података у условима COVID 19“

Други састанак Радне групе за израду DSIP INSPIRE документа

Дана 16. јануара 2019. године у Републичком геодетском заводу одржан је други по реду састанак Радне групе за израду Специфичног плана имплементације за INSPIRE директиву (DSIP) у оквиру пројекта „ЕУ за бољу животну средину – Развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања (EAS3)“.

Continue reading „Други састанак Радне групе за израду DSIP INSPIRE документа“