Završna radionica INSPIRATION projekta

Završna radionica INSPIRATION projekta održana dana 29. 01. 2014. u Ispri, Italija.

Radionica je održana u organizaciji JRC (Joint Research Center) pod nazivom „Podrška implementaciji INSPIRE-a u zemljama pristupnicama“. Osnovni cilj radionice je bio da se prenesu znanja i iskustva stečena na implementaciji INSPIRATION projekta u zemljama zapadnog Balkana na kolege iz Moldavije i Ukrajine u kojima INSPIRATION projekat tek treba da počne.

Dobrodošlicu učesnicima radionice poželeo je Alesandro Anoni šef odeljenja za infrastrukturu prostornih podataka, dok je Vlado Cetl je predsedavao radionicom.

Osnovne teme koje su prezentovane tokom radionice:

  • INSPIRE održavanje i implementacija – Michael Lutz

  • INSPIRE proces i procena – Paul Smits

  • NSDI status u Ukrajini i Moldaviji – Tomaž Petek

  • INSPIRATION projekat pregled po zemljama zapadnog Balkana Fritz Kroiss, Nikola Cvjetković, Sonja Dimova, Tomislav Ciceli, Božidar Pavićević i Srđan Dabić

Pored kolega iz JRC i regionalnih katastarsko kartografskih institucija radionici je prisustvovala predstavnica Svetske banke Rumijana Tončovska. Osamnaest predstavnika iz Ukrajine je otkazalo učesništvo na radionici zbog trenutne političke situacije u njihovoj zemlji. Sav prezentovani materijal je snimljen i poslat kolegama iz Ukrajine kako bi sagledali koristi od INSPIRATION projekta.

Na kraju radionice razmatrane su mogućnosti i dobrobiti koje bi imao region kroz nastavak INSPIRATION projekta.