Geosrbija mobi

Republički geodetski zavod je razvio mobilnu aplikaciju Geosrbija koja je potpuno besplatno dostupna za preuzimanje na Google PlayHuawei App Gallery i App Store.

Ova mobilna aplikacija omogućava najjednostavniji i najbrži pristup prostornim podacima u Republici Srbiji.

Reč je o platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou. Na portalu Geosrbija se mogu naći svi dostupni podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično, koji su dobijeni iz različitih izvora. Tu su prostorni podaci Republičkog geodetskog zavoda, Republičkog zavoda za statistiku, JP Putevi Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za poljoprivredno zemljište,  Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Ministarstva kulture i informisanja kao i drugih institucija u čijoj je nadležnosti prikupljanje prostornih podataka.

Osnovna namena ove platforme je da unapredi procese rada državnih institucija i da im pomogne da prikupe nove ili ažuriraju već postojeće podatke, koji su važni za državu i građane ali i da omogući javnosti dostupnost tih podataka na jednom mestu i na jednostavan način.