Predavanje vodećeg evropskog stručnjaka iz oblasti razvoja infrastrukture geoprostornih podataka

U okviru projekta SPATIAL Republički geodetski zavod je ugostio prof. dr Joep Crompvoets, jednog od vodećih evropskih stručnjaka iz oblasti uspostavljanja i razvoja infrastruktura geoprostornih podataka, e-uprave i implementacije INSPIRE direktive.

Prof. dr Joep Crompvoets, viši istraživač na Katoličkom Univerzitetu u Luvenu i gostujući profesor Centra za infrastrukturu geoprostornih podataka i zemljišnu administraciju na Univerzitetu u Melburnu, održao je predavanje u Republičkom geodetskom zavodu u okviru projekta SPATIAL. Cilj predavanja je bio da se stručnjaci RGZ-a, koji rade na uspostavljanju i razvoju NIGP-a, upoznaju sa tekućim aktivnostima iz ove oblasti kao i o trendovima i budućim planovima u razvoju infrastruktura geoprostornih podataka u svetu. Fokus predavanja je bio na efikasnom upravljanju NIGP-a u cilju promovisanja inovacija i ekonomskog rasta, digitalizaciji procesa rada javnog sektora i pojednostavljivanju procedura kao i na obezbeđivanju uslova za dobar, siguran i zdrav život građana. Nakon održanog predavanja, stručnjaci RGZ-a su zajedno sa prof. dr Joep Crompvoets radili na SWOT analizi Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka što je prvi korak u izradi Strategije NIGP-a za period 2017-2021.

Dr Joep Crompvoets će u narednom periodu blisko sarađivati sa Republičkim geodetskim zavodom na izradi Strategije NIGP-a, razvoju tehničkog okvira kao i na drugim aktivnostima koji će pomoći Republici Srbiji u ekonomskom rastu, evropskim integracijama i obezbeđivanju održivog i efikasnog okruženja za razmenu i korišćenje geoprostornih podataka.

Dr Joep Crompvoets je, pored toga što je viši istraživač na Katoličkom Univerzitetu u Luvenu, Kraljevina Belgija, i gostujući profesor u Centru za infrastrukturu geoprostornih podataka i zemljišne administracije na Univerzitetu u Melburnu, takođe i generalni je sekretar EuroSDR, neprofitne organizacije koja povezuje nacionalne kartografske i katastarske institucije sa istraživačkim institutima i univerzitetima širom Evrope. Sa svojim bogatim profesionalnim radnim iskustvom u Australiji, Belgiji, Kanadi, Kubi, Nemačkoj, Italiji, Keniji, Litvaniji, Republici Makedoniji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i Urugvaju, dr Joep Crompvoets će, bez sumnje, dati nemerljiv doprinos razvoju geosektora u Republici Srbiji.

Vlada Kraljevine Holandije, kroz program Matra i projekat SPATIAL pruža podršku Republici Srbiji u jačanju profesionalnog pristupa informacijama o zemljištu kao i obezbeđivanju šireg pristupa i harmonizaciji geoprostornih podataka.