Švedski stručnjaci u Republičkom geodetskom zavodu

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković primio je u utorak, 23. avgusta, delegaciju švedske nacionalne agencije za premer Lantmateriet.

Tokom sastanka razgovaralo se o planovima za dalji razvoj infrastrukture geoprostornih podataka na nacionalnom i regionalnom nivou i diskutovalo se o benefitima koje donosi ovakav vid saradnje.

Jedinstvena infrastruktura geoprostornih podataka omogućava efikasnije upravljanje nacionalnim resursima i obezbeđuje mnoštvo informacija za brzo i lako donošenje odluka na svim nivoima državne uprave. Švedska Vlada kroz IMPULS projekat podržava vodeću ulogu Republičkog geodetskog zavoda u razvoju Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP) i podstiiče saradnju sa drugim državnim institucijama i privatnim kompanijama koje proizvode prostorne podatke. Cilj stvaranja infrastrukture je razmena geoprostornih podataka radi efikasnijeg korišćenja prostornih informcija. Na regionalnom nivou potrebno je obrzbediti da se nacionalne infrastrukture lako povežu u jedinstven sistem.

Delegacija IMPULS projekta, koju su činili Kristina Vastrom, Bjorn Jonson, Andres Ridijen i Sanja Zekušić, zaključila je da će u narednom periodu švedski eksperti, u okviru projekta u Srbiji, pružiti podršku izradi nacionalnog kataloga metapodataka, razvoju novog geoportala i definisanju podzakonskih akata nakon stupanja na snagu Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka.