Studenti iz Slovenije u poseti Republičkom geodetskom zavodu

Dana 25.05.2018. Republički geodetski zavod imao je zadovoljstvo da ugosti grupu studenata Fakulteta za upravu Univerziteta u Ljubljani.

U organizaciji Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i prof. dr Nataše Petrović, u okviru jednonedeljne posete Beogradu, studenti su bili u prilici da čuju i predavanje na temu Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka. Nakon pozdrava dobrodošlice direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića, predstavnici Centra za upravljanje geoporstornim podacima prisutne su upoznali sa pojmom Nacionalne infrastukture geoprostornih podataka, njenim značajem i trenutnim statusom u Srbiji uz interaktivno učešće prisutnih i pravljenje paralela sa praksom u Sloveniji.

Takođe, održana je interaktivna prezentacija Nacionalnog portala geoSrbija kroz koju su predstavljeni Metakatalog i Digitalna platforma. Govoreno je o važnosti međuinstitucionalne saradnje, postojanja standarda, gradnji kapaciteta i mogućnostima koje savremene tehnologije donose. Napravljen je osvrt na podatke nastale od strane zajednice i njihove korisnike. Poseban naglasak je stavljen kako na zaštitu podataka o ličnosti tako i na uspostavljene procedure koje povećavaju transparentnost u radu državnih organa čime se pored javnosti postiže i opšte povećanje kvaliteta usluga i krajnjih proizvoda. Korisnici na ovaj način postaju dodatni element u uspostavljanju kontrolnih procesa za otkrivanje grešaka koje nisu vidljeve na osnovu samih podataka. Nakon prezentacije studenti su izrazili želju za postojanjem studentske prakse na međunarodnom nivou kako bi imali priliku da se detaljnije upoznaju sa radom Republičkog geodetskog zavoda sa akcentom na povećanje vidljivosti i promociju značaja geoprostornih podataka kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.