Radionica o metapodacima i geoportalu u okviru IMPULS projekta

Radionica o metapodacima i geoportalu održana je u okviru regionalnog IMPULS projekta u Beogradu u periodu od 16. do 18. decembra 2014. godine.

IMPULS projekat podržava implementaciju INSPIRE direktive u regionu Zapadnog Balkana. Regionalne katastarsko-kartografske ustanove su glavni korisnici projekta.

U Beogradu je u periodu od 16. do 18. decembra 2014. godine održana radionica na kojoj su razmatrane osnovne komponente infrastrukture prostornih podataka, metapodaci i servisi za pristup i distribuciju podataka o prostoru. Radionici su prisustovali regionalni predstavnici zaduženi za implementaciju komponenti WP4 – Metadata and Quality Evaluation (metapodaci i procena kvaliteta) i WP5 – Dissemination (distribucija).

Predstavnici Švedske organizacije za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta Lantmäteriet, prezentovali su status SDI/INSPIRE implementacije u Švedskoj uključujući nacionalni geoportal, servise za prostorne skupove podataka, harmonizaciju podataka, organizacionu strukturu i institucionalnu saradnju na razmeni podataka. Kao regionalni primer u razmeni geopodataka predstavljen je portal Makedonskog centra za upravljanje u kriznim situacijama.

Regionalni predstavnici zaduženi za metapodatke i geoportale prezentovali su trenutni status na prikupljanju metapodataka, izradi geoportala i tehničkoj platformi za publikovanje servisa. Pored toga, švedski predstavnici su upoznali prisutne o iskustvu nordijskih zemalja na saradnji i razmeni podataka i načinu rešavanja pitanja prekogranične harmonizacije podataka.

Tokom radionice diskutovalo se o planiranju daljih aktivnosti na realizacaji projektnih komponenti za metapodatke i geoportal. Predložen je plan za izradu nacrta regionalnog profila za metapodatke i pratećeg uputstva u skladu sa INSPIRE implementacionim pravilima. Razmatrane su mogućnosti da svi korisnici projekta kreiraju WMS servise u cilju testiranja prekogranične razmene podataka.