Radionica IMPULS projekta

U okviru IMPULS projekta je 16. i 17. maja 2017. godine u Beogradu održana Nacionalna radionica na temu Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka i podzakonska akta.

Domaćin ove radionice bio je Republički geodetski zavod, čiji su eksperti održali prezentacije a učesnici su, zahvaljujući ekspertima iz Švedske, imali priliku da se upoznaju i sa radom Lantmäteriet – Švedska uprava za kartografiju, katastar i upis zemljišta. Pored predstavnika iz Republičkog geodetskog zavoda, radionici su prisustvovali i predstavnici brojnih nacionalnih institucija koji su članovi Saveta NIGP-a i radnih grupa.

Cilj održavanja radionice bio je da se učesnicima predstavi Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka kao i da se isplaniraju sledeći koraci u zakonodavnom okviru NIGP.

Sadašnji status Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i mogućnost učešća subjekata NIGP-a u IMPULS projektu predstavio je Darko Vučetić, šef Odseka za uspostavljanje i razvoj NIGP-a. Učesnici su informisani o značaju unapređenja Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka koje ima za cilj da obezbedi podršku održivom razvoju i evrointegracijama i zadovolji potrebe i zahteve javnog i privatnog sektora, kao i svih građana. On je istakao važnost saradnje državnih institucija, privatnog sektora i privrede za uspešan NIGP. Načelnik odeljenja za nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka, Saša Đurović, prisutnima je predstavio Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka u Republici Srbiji kao i naredne korake u okviru zakonodavstva.

Eksperti Lantmäteriet-a, Anders Rydén i Naima Almström, su tokom radionice prisutnima predstavili komponente NIGP i opšte principe, a zatim i odgovornosti vlasnika i proizvođača podataka iz javnog sektora. Na osnovu iskustva koje su stekli u Švedskoj, prezentovali su metodologiju za utvrđivanje odgovornih institucija za NIGP teme, procese i izazove, ukuljučujući i praćenje napretka infrastrukture geoprostornih podataka. Takođe je objašnjeno kako utvrditi prioritete prilikom kreiranja podzakonskih akata, uslove korišćenja i naknade za podatke i usluge.

Drugog dana radionice zaposleni iz Republičkog geodetskog zavoda imali su priliku da razmene iskustva i primere dobre prakse sa ekspertima iz Švedske, kao i da diskutuju o tehničkoj specifikaciji novog geoportala i profila za metapodatke.