Plenarni sastanak UN-GGIM za Evropu održan u Beogradu

Drugi plenarni sastanak Inicijative Ujedinjenih nacija za upravljanje globalnim geoprostornim podacima za Evropu (UN-GGIM za Evropu) održan je 7. oktobra 2015. godine u Beogradu.

Sastanak su organizovali Sekretarijat UN-GGIM za Evropu, EuroGeographics i Republički geodetski zavod koji je bio domaćin skupa. Na plenarnom sastanku učpestvovali su rukovodioci evropskih kartografskih i katastarskih institucija, predstavnici institucija koje se bave statistikom i predstavnici ključnih evropskih organizacija i tela.

Sastanak je otvorila stalna koordinatoraka Ujednjenih nacija u Srbiji i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Irena Vojackova – Solorano. U uvodnoj reči ona je istakla da raste svest o značaju geoinfomacija za potrebe upravljanja životnom sredinom. Klimatske promene izazivaju elementarne katastrofe koje nameću migracije stanovništva. Program Ujedinjenih nacija za razvoj podržava koncept besplatnog pristupa podacima (open data) i razmenu geoinfomacija za potrebe zaštite od elementarnih nepogoda. Dobar primer praktične primene prostornih podataka su prošlogodišnje poplave na Balkanu.

Predsedavajući izvršnog odbora UN-GGIM za Evropu Bengt Kjelson predsedavao je radnim delom sastanka. Video linkom iz Njujorka delegatima se obratio direktor kancelarije Ujedinjenih nacija za statistiku Stefan Švejnfest. Ključni govor je održao Linus Bengtson izvršni direktor neprofitne organizacije iz Švedske Floumajnder (Flowminder) koja pomaže unapređenje javnog zdravlja. On je demonstrirao brojne primere korišćenja prostornih podataka za praćenje širenja zaraznih bolesti i analize stanja na osnovu demografskih podataka.

Razmotreni su zaključci petog globalnog zasedanja GGIM-a koji je održan u avgustu 2015. u Njujorku. Naglašena je važnost agende održivog razvoja posle 2015. godine i istaknuta važnost prostornih informacija za potrebe smanjenja uticaja izazvanih klimatskim promenama i za upravljanje u slučaju katastrofa. Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija, koja je usvojena početkom ove godine, globalni geodetski referentni okvir predstavlja osnov za održivi razvoj i zbog toga je potrebno obezbediti stabilno finansiranje.

Predstavnici radnih grupa za harmonizaciju i definisanje referentnih podataka su podneli izveštaje o statusu realizovanih aktivnosti. Oni su istakli potrebu za harmonizacijom fundamentalnih podataka na nacionalnom, evropskom i globalnom nivou, kao i potrebu da se saradnja između statističkih i katastarsko-kartografskih institucija stalno razvija radi integracije demografskih i drugih statističkih podataka sa prostornim informacijama.

U završnoj sesiji sastanka razmatrani su zaključci i usvojen je radni plan za 2016. godinu.

Inicijativa Ujedinjenih nacija za upravljanje globalnim geoprostornim podacima za Evropu (UN-GGIM za Evropu) osnovan je 1. oktobra 2014. godine. UN-GGIM za Evropu formiraju delegati evropskih država članica Ujedinjenih nacija nadležnih za geoprostorne i statističke podatke.