Otvaranje IGIS INSPIRE web portala za prve korisnike

INSPIRE web portal, razvijen u okviru IGIS projekta, otvoren je za pristup prvim korisnicima iz državnih institucija.

U cilju obezbeđenja pristupa prostornim podacima i proizvodima iz IGIS projekta u saradnji sa kompanijom Airbus Defence & Space implementiran je INSPIRE web portal, koji podržava servise za pretraživanje metapodataka (Discovery service) i pregled geopodataka (View service). Portal je namenjen za korisnike iz Republičkog geodetskog zavoda i drugih javnih institucija koje sarađuju kao partneri u realizaciji i korišćenju podataka iz projekta.

Upravljanje podacima i kreiranje web mapping servisa za publikovanje na INSPIRE web portal obavlja se preko sistema CDR–DMC (Central Data Repository – Data Management Capabilities). Pored podataka nastalih u okviru projektu, moguće je publikovati na portal i druge geopodatke iz nadležnosti drugih institucija.

Portal je dostupan na adresi www.geoshare.rgz.gov.rs samo za državne institucije uz proceduru za proveru identiteta korisnika. Imajući u vidu da portal nije javno dostupan, partnerske institucije pristupaju portalu nakon registracije preko stabilne javne internet adrese.

Prva demonstracija rezultata IGIS projekta i osnovne funkcionalnosti INSPIRE web portala partnerskim institucijama održana je 25. aprila 2014. godine. Trenutno portal se koristi od strane Agencije za bezbednost saobraćaja, Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Republičkog zavoda za statistiku i JVP „Srbijavode“.