Okrugli sto o Nacrtu zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka

U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka 21. novembra 2016. godine u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu održan je okrugli sto na kom su učešće uzeli predstavnici ministarstava, javnih preduzeća, pokrajinskih organa i lokalnih samouprava.

Uvodnu reč održali su Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije i Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Nacrt zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka predstavio je Darko Vučetić, šef Odseka za uspostavljanje i razvoj NIGP-a.

Osnovni ciljevi koji se ispunjavaju donošenjem ovog zakona su:

– kreiranje nacionalne infrastrukture za obezbeđivanje geoinformacija za javni sektor, privredu i javnost uopšte;

– obezbeđivanje razmene kvalitetnih, standardizovanih i interoperabilnih skupova prostornih podataka i servisa zasnovanih na saradnji unutar geosektora;

– efikasna i isplativa razmena informacija između javnog i privatnog sektora korišćenjem zajedničkih prostornih podataka kroz servise koji garantuju dostupnost, kvalitet i ažurnost;

– kreiranje okvira za podršku razvoja nacionalnog informacionog društva i međunarodne saradnje zasnovane na savremenim inicijativama i učešće u aktuelnim evropskim projektima.

Nakon održane prezentacije učesnici su uzeli aktivno učešće u diskusiji i davanju sugestija na Nacrt zakona. Svi prisutni su podržali donošenje ovakvog Zakona koji će unaprediti razmenu podataka kako na nacionalnom i regionalnom nivou.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 7. decembra 2016. godine.

Svi zaintresovani mogu Nacrt zakona preuzeti sa sajta Republičkog geodetskog zavoda, a komentare na tekst mogu dostaviti na elektronsku adresu: pp@rgz.gov.rs ili poštom na adresu: Republički geodetski zavod, Sektor za pravne poslove, Beograd, ul. Bulevar vojvode Mišića br. 39.