Održana radionica na temu licenciranja geoprostornih podataka

U Republičkom geodetskom zavodu je 26. i 27. novembra održana radionica na temu licenciranja geoprostornih podataka. Radionicu je držao švedski stručnjak iz oblasti razvoja poslovanja i Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP-a) u Švedskoj, gospodin Guner Lisel.

Cilj radionice je bio da se prenese iskustvo Švedske u kreiranju različitih vrsta licenci (kako licenci za javni sektor i otvorene podatke tako i licenci za komercijalnu upotrebu), ali i da se zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu upoznaju sa praktičnom primenom sporazuma i licenci kao i sa regulativom Evropske unije iz ove oblasti.

Drugog dana radionice, predstavnici Republičkog geodetskog zavoda predstavili su stanje NIGP-a u Srbiji i načine na koji se trenutno razmenjuju i dele geoprostorni podaci između institucija kao i uslove korišćenja. Nakon toga je usledio praktičan rad i tom prilikom je na osnovu primera ugovora o deljenju podataka RGZ-a urađena SWOT analiza postojećeg načina razmene i deljenja geoprostornih podataka. Radionica je završena diskusijom i preporukama eksperta za dalji rad u ovoj oblasti.