Održana obuka za rad na geoportalu geoSrbija

U sredu, 18.04.2018. u prostorijama Republičkog geodetskog zavoda, održana je druga obuka za rad na geoportalu geoSrbija za zaposlene u Sektoru za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predstavnici Centra za upravljanje geoprostornim podacima (CUGP) nastavljaju da održavaju obuke za zaposlene u javnim institucijama kojima su geoprostorni podaci od značaja u obavljanju aktivnosti iz njihove nadležnosti. Cilj tih obuka je razvoj strateškog pristupa u korišćenju geoprostornih podataka i sticanje novih znanja kroz upoznavanje sa razvojem, načinom funkcionisanja i institucionalnim okvirom NIGP-a kao i kroz upoznavanje sa aktivnostima na njegovom unapređenju.

Prisutnima je omogućeno da se praktičnim radom upoznaju sa dostupnim setovima podataka i funkconalnostima geoportala i da kroz konkretne primere sagledaju mogućnosti koje njegovo korišćenje donosi. Funkcionalnost crtanja tačke, linije, poligona, njihova stilizacija i izvoz, zatim vizuelizacija kroz druge servise kao što su Google Earth i QGIS, dodavanje eksternog WMS servisa, samo su neke od funkcionalnosti koje su prikazane tokom obuke. Pojašnjen je i postupak registracije korisnika, potrebni uslovi za kreiranje naloga i dodatne mogućnosti koje registrovan pristup pruža. Način ustupanja na korišćenje raspoloživih podatka i podloga za čije potrebe vizuelnog prikaza je potreban odgovarajući veb servis, kao i prednosti takve razmene podataka, takođe su bili tema ove obuke.

Prostorne informacije, objedinjene u zajedničkoj infrastrukturi, obezbeđuju mnoštvo mogućnosti za unapređenje javnih servisa, doprinose boljem planiranju i donošenju odluka i smanjenju troškova ne dozvoljavajući dupliranje i neusaglašenost podataka. Potpuna iskoristljivost raspoloživih podataka i servisa na osnovu kojih bi se donosile odluke bazirane na informacijama zahteva veliko zalaganje svih interesnih grupa i Republički geodetski zavod će i u narednom periodu kroz aktuelne i planirane aktivnosti nastaviti da radi na unapređenju saradnje u oblasti NIGP-a koja i dalje predstavlja najveći izazov.