Održana nacionalna radionica u okviru IMPULS projekta

Republički geodetski zavod u saradnji sa švedskom upravom za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta Lantmaterijet (Lantmäteriet) održao je radionicu u okviru IMPULS projekta 23. i 24. maja 2018. pod nazivom „Deljenje geopodataka“.

Prvog dana u prostorijama Republičkog geodetskog zavoda sastali su se zaposleni u Centru za upravljanje geoprostornim podacima sa švedskim ekspertima iz Lantmaterijeta kako bi analizirali trenutno stanje u geosektoru u oblasti deljenja podataka, ali i definisali korektivne mere radi postizanja ciljnog stanja u ovoj oblasti. Tom prilikom analiziran je i zakonski okvir u oblasti deljenja geopodataka definisan Zakonom o NIGP-u, odgovornosti subjekata NIGP-a u postupku deljenja geopodataka kao i predlog modela deljenja geopodataka.

Narednog dana, 24. maja 2018. u Palati Srbije održan je okrugli sto na kome su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava, organa uprave, stručnih organizacija, javnih preduzeća, Kancelarije za IT i eUpravu, Stalne konferencije gradova i opština, UNDP-a a na kome je predstavljen predlog modela deljenja podataka a zatim i trenutno stanje u geosektoru u oblasti saradnje subjekata NIGP-a na temu razmene podataka. Švedski eksperti su predstavili značaj deljenja geopodataka, njihovo iskustvo i model deljenja kao i međunarodno iskustvo u primeni INSPIRE direktive. Na kraju, prisutnima je prezentovano i postojeće stanje o pristupu geoprostornim podacima putem WMS servisa i nacionalni geoportal kao mesto pristupa mrežnim servisima.

Radionica je ocenjena jako korisnom i učesnici su izrazili želju da budu prepoznati kao odgovorni subjekti NIGP-a ali i iskazali spremnost za aktivno učešće u razmeni geopodataka.