Nastavak institucionalne saradnje u okviru NIGP-a

Dana 05.03.2018. na zahtev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za agrarna plaćanja, a na osnovu Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, u prostorijama Republičkog geodetskog zavoda održana je obuka o korišćenju Digitalne platforme NIGP-a, a za potrebe uspostavljanja sistema za identifikaciju zemljišnih parcela (LPIS).

Predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja prezentovani su setovi podataka, mogućnosti korišćenja geoprostornih podataka, funkcionalnosti Digitalne platforme NIGP-a, kao i uslovi pristupa i korišćenja.

Tokom prezentacije najveće interesovanje iskazano je za setove podataka koji se odnose na ortofoto i satelitske snimke, administrativne jednice, katastarske parcele, putnu mrežu, hidrografiju, zaštićena područja i zemljišni pokrivač.

Postojeći podaci i funkcionalnosti Digitalne platforme ocenjeni su od strane Uprave za agrarna plaćanja kao veoma značajni za uspostavljanje LPIS sistema. Takođe, iskazana je spremnost da se pojedini setovi podataka, proizvedeni u okviru projekta (kao na pr. set podataka o područjima sa otežanim uslovima rada), učine dostupnim na Digitalnoj platformi.