Konferencija NIGP-a: „PRONAĐI, POVEŽI, PRIKAŽI – Naše reči za budućnost“

Republički geodetski zavod, organizovao je 04. decembra 2017. u Beogradu u Klubu poslanika Konferenciju NIGP-a: „PRONAĐI, POVEŽI, PRIKAŽI – naše reči za budućnost“.

Cilj konferencije bio je da se istakne značaj NIGP-a u Srbiji, prikaže njegov trenutni status, diskutuje o važnosti geoprostornih podataka kako bi nastavili stvaranje zajedničke vizije za budućnost.

Konferenciju, na kojoj je ujedno obeležen i jubilej 180 geodetske delatnosti u Srbiji, otvorili su direktor Republičkog geodetskog zavoda, Borko Drašković i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. Oni su istakli značaj saradnje dveju institucija kao i ulogu koju imaju kvalitetni i pristupačni geoprostorni podaci.

O mogućnostima koje pruža kombinovanje različitih geoprostornih podataka, kao i o aktuelnim projektima i primerima dobre prakse govorili su uvaženi gosti iz institucija iz zemlje i inostranstva koje podržavaju i kontinuirano pružaju doprinos u razvoju NIGP-a. Predstavljena je nova digitalna platforma NIGP-a koja se posle dva meseca faze testiranja pokazala kao stabilna i sa odličnim odzivom korisnika i kao takva zamenila je dosadašnji izgled kartografskog prikaza. Učesnici su imali priliku da podele svoja iskustva i najbolje primere korišćenja nove digitalne platforme.

Nakon otvorene diskusije i aktivnog učestvovanja prisutnih, zaključeno je da je Konferencija obuhvatila teme koje su od velikog značaja za njihov rad, da je potrebno raditi na konstantnom unapređenju saradnje u oblasti NIGP-a ali i u svim oblastima koje su od značaja za povećanje produktivnosti u različitim sektorima privrede.

Datoteke za preuzimanje
Cooperation and Sustainability pillars for a successful SDI – Kent Nilsson…
Kancelarija za IT i elektronsku upravu – Mihailo Jovanovic…
NIGP – Borko Draskovic…
NSDI – Helge Onsrud…
Odrzivi razvoj – Jelica Stefanovic Stambuk…
Spatial Western Balkan – Dorus Kruse…
Status NIGP-a u Srbiji – Darko Vucetic…
The best decisions are made by spatially connected and enabled governments – Andy Wilson…
Vaznost povezanosti geopodatak i statistike – Milivoje Grbovic…
Znacaj geoprostornih podataka – Jelena Matic Varenica…