Geosrbija i Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka u programu obuke Nacionalne akademije za javnu upravu

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 26. decembra 2019. godine uvrstila Nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka (NIGP) u Opšti program obuke državnih službenika za 2020. godinu. Zaposleni u javnom sektoru, kojima je to neophodno za obavljanje posla, biće u mogućnosti da pohađaju obuku koju će držati profesionalni i akreditovani predavači iz Republičkog geodetskog zavoda i tako steknu odgovarajući sertifikat.

Republički geodetski zavod je u saradnji sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu pripremio program obuke pod nazivom „Uz nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka ka efikasnijoj upravi i boljim javnim uslugama“ na temu korišćenja digitalne platforme Geosrbija, značaja NIGP-a, primene Zakona o NIGP-u, uloge različitih institucija, važnosti strateški definisanog zajedničkog pristupa ka unapređenju NIGP-a kao i modela korišćenja i razmene podataka.

Donošenje programa obuke o NIGP-u predstavlja važan korak ka podizanju kapaciteta javnog sektora i unapređenju stanja u ovoj oblasti u Republici Srbiji što će omogućiti Vladi i institucijama da unaprede proces donošenje odluka i realizaciju poslova iz njihove nadležnosti korišćenjem geoprostornih podataka, unaprede javne usluge i dostupnost podataka sa ciljem podrške ekonomskom razvoju Republike Srbije, smanjenju administrativnih troškova i efikasniju državnu upravu.

Program obuke možete preuzeti na: https://www.napa.gov.rs/tekst/49/opsti-program-obuke-drzavnih-sluzbenika.php