14. međunarodni stručni skup: Letnja škola urbanizma

Udruženje urbanista Srbije i Republički geodetski zavod, u saradnji sa GIZ/ AMBERO/ ICON, JP „Direkcijom za izgradnju i razvoj grada“ DOO Bijeljina i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom Banjaluka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao i Grada Bijeljine, organizovali su 14. međunarodni naučno-stručni skup – Letnja škola urbanizma.

Letnja škola urbanizma održana je u etno kompleksu „Stanišići“ od 31. maja do 2. juna 2018. godine. Skupu je prisustvovalo preko 180 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Skup su svečano otvorili dr Aleksandar Jevtić predsednik Udruženja urbanista Srbije, dr Dragan Jevtić pomoćnik ministra u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Mladen Petrović ispred Direkcije za izgradnju i razvoj grada Bijeljina i Slaviša Tomović pomoćnik direktora Sektora za nadzor i kontrolu ispred Republičkog geodetskog zavoda.

U tri predviđene sekcije prijavljeno je 30 stručnih radova. U prvoj grupi izloženih radova na temu „Izmena Zakona o planiranju i izgradnji“ izneto je petnaest radova sa analizom stanja i predočenim nužnim pravcima izmena u cilju poboljšanja Zakona. U drugoj grupi „GeoSrbija, Urbana komasacija“, šest izlagača iz Republičkog geodetskog zavoda iznelo je kompaktnu i povezanu sliku dosadašnjeg kontinualnog napretka i rezultata na poslovima uspostavljanja Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP). U trećoj grupi radova „Razvojni koridori Srbije i Jugoistočne Evrope“ izneto je devet radova iz kojih se vidi nužnost povezivanja prostora Zapadnog Balkana kako međusobno tako i sa okruženjem.

Republički geodetski zavod se predstavio sa sledećim temama: „Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka“, „Geosektor u Republici Srbiji – status i planovi“, „Funkcionalnost digitalne platforme i njena primena u urbanističkom i prostornom planiranju“, „Investicione mape – trenutni status i mehanizmi uključivanja u NIGP“, „GeoSrbija – učešće zajednice u funkciji edukacije, kontrole kvaliteta i transparentnosti“, kao i „Mogućnost unapređenja postupka urbane komasacije“.

Prezentovane su zakonske odredbe kroz koje su definisani poslovi uspostavljanja i održavanja NIGP-a, zatim rezultati istraživanja putem upitnika o stanju u geosektoru, kao i zaključci o učesnicima na tržištu. Nakon toga usledilo je izlaganje funkcionalnosti Digitalne platforme u okviru portala GeoSrbija, da bi u nastavku prezentovan detaljno razrađen pilot projekat koji obezbeđuje mehanizme prikupljanja, prađenja i održavanja podataka o investicionim područjima za teritoriju cele Republike Srbije koristeći Digitalnu platformu za NIGP. Koncept u pogledu učešća zajednice u funkciji edukacije, kontrole kvaliteta i transparentnosti, prema ocenama učesnika primljen je kao veoma interesantna ideja. Na kraju su predstavljene mogućnosti postupka Urbane komasacije, ostvarivanjem dobrih rezultata uz minimalne troškove materijalnih i ljudskih resursa.

Zavidan broj učesnika, kao i kvalitet izloženih radova i diskusija na stručnom skupu, samo su opravdali njegov međunarodni značaj. Skup je i ove godine podstakao razvoj, a pre svega, razmenu znanja i sposobnosti uređenja prostora. Kvalitet ovogodišnjeg skupa upotpunila je posebna sesija GeoSrbija, koja je kao takva, prvi put izložena kao Nacionalna infrastruktura geoprostornih prostornih podataka .

Zajednički rad i objedinjena izlaganja tema iz različitih zajednica, visokoobrazovnih i naučnih ustanova, državnih organa i institucija, direkcija i nacionalnih stručnih udruženja, pokazao je veliku svrsishodnost ali je ukazano i na potrebu boljeg komuniciranja sa nadležnim ministarstvima i većom participacijom u pripremi zakonskih rešenja u navedenim oblastima. Učešćem stručnjaka iz susednih zemalja čiji se delovi prostora međusobno povezuju, pokazuju da je ovu prekograničnu saradnju potrebno osnaživati.

Ovim međunarodno stručnim skupom potvrdila se i potreba dalje saradnje Udruženja urbanista Srbije i Republičkog geodetskog zavoda na unapređenju uređenja upravljanja i korišćenja ukupnog Nacionalnog prostora.