EuroGeographics генерална скупштина 2015

Потпредседник владе и Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић отворила је EuroGeographics генералну скупштину 2015.

Шеснаеста EuroGeographics генерална скупштина, одржана од 4. до 6. октобра 2015. године у Београду, била је најбројнија до сада. Учествовало је преко 150 делегата из 47 европских организација. Републички геодетски завод је био домаћин и коорганизатор генералне скупштине.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић отворила је EuroGeographics скупштину. Потпредседница Михајловић је истакла важност повезивања са другим земљама у циљу обезбеђивања ефикасног и поузданог система за размену геоинформација. Она је изразила задовољство што је Србија домаћин скупа који доприноси стварању платформе за европски локацијски оквир (ELF).

Градски менаџер Горан Весић нагласио је значај умрежавања геопросторних података који ће омогућити инвеститорима да провере информације о појединим локација на којима желе да граде. Као представник градске власти навео је да Београд постаје све чешће домаћин значајних европских скупова.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић је упознао присутне о дугој традицији геодетске професије у Србији као и о основним надлежностима РГЗ. Поред осталог, истакао је најважније резултате у протеклом периоду у успостављању катастра непокретности, геодетских мрежа, дигитализацији података, израде топографко-катастарских производа и повезивања са другим институцијама ради размене геоинформација. Драшковић је нагласио да је приоритет РГЗ-а размена геопоросторних података на европском нивоу кроз учешће у креирању платформе за европски локацијски оквир. Такође, говорио је о посвећености РГЗ-а да унапреди транспарентност и доступност података ради развоја ефикасних јавних сервиса.

Председница EuroGeographics-а Ингрид Ванден Берге указала је на кључну улогу успостављања европске платформе за просторне податке, при чему ће у почетној фази бити доступни подаци из европских катастарско-картографских институција, док ће се касније проширивати и са новим подацима из других извора. Указала је да ће корисници широм Европе имати лак приступ просторним подацима што је од великог значаја за инвеститоре и самим тим ће подстаћи привредни развој укључених земаља.

Дејв Ловел, генерални секретар и извршни директор асоцијације, упознао је присутне о новоизабраним руководиоцима и кандидатима за чланове управног одбора EuroGeographics-а.

Кључна презентацију на овогодишњој скупштини о обезбеђењу ефикасних сервиса за грађане кроз програм е-управе одржао је Френк Лејман, руководилац међународних односа FedICT из Белгије. Након тога се разговарало о актуелним темама у раду националних картографско-катастарских установа, европским и регионалним пројектима, као и о плановима даљег развоја асоцијације. Посебна пажња посвећена је пружању подршке имплементацији INSPIRE директиве кроз реализацију ELF пројекта и припадајућих сервиса.

Јелена Матић-Вареница је презентовала улогу РГЗ да испуни потребе српског друштва за геоинформацијама.

Током сесије за округлим столом делегати су учествовали у дискусији на следеће теме: развој заједничке визије за ELF; који су изазови у промени улоге и како на њих одговарају националне катастарско-картографске институције; и како укључити алтернативне изворе података.

Другог дана скупштине одржана је сесија о регионалној сарадњи и пројектима којом је председавао Данко Марковиновић, директор Државне геодетске управе Републике Хрватске. Том приликом, Лоренц Чала, директор Агенције за координацију успостављања инфраструктуре просторних података у Албанији, представио је сарадњу чланица из држава западног Балкана кроз регионални IMPULS пројекат. У оквиру сесије организована је свечана примопредаја података институција из региона као допринос изради EuroGeographics производа и то: EuroBoundaryMapEuroGlobalMap и EuroRegionalMap.

Даље се разматрала улога ELF сервиса на задовољавању потреба корисника који захтевају приступ поузданим картама и геоинформацијама из званичних извора за целу Европу. Кроз реализацију ELF пројекта ствара се потенцијал да чланице EuroGeographics-а постану лидери у обезбеђивању сервиса заснованих на простору. Такође су демонстрирани и примери употребе појединих сервиса на ELF платформи. Стефан Јeнсен из Европске агенције за животну средину је представио употребу референтних података за потребе Коперникус сервиса.

На скупштини делегати су гласали и усвојили радни план, надокнаду за чланство и буџет за 2016. годину. Поред тога, изабрана су два нова члана управног одбора и то: Вернер Хофман, директор Федералне агенције за премер и метеорологију из Аустрије и Игор Василиев директор Федералне управе за регистрацију непокретности, катастар и картографију из Русије. Такође, представљен је Мађарски институт за геодезију, картографију и даљинску детекцију као домаћин следеће генералне скупштине која ће се одржати следеће године у Будимпешти.

Од посебног значаја за Асоцијацију EuroGeographics је завршетак мандата Дејва Ловела на позицији генералног секретара и извршног директора. Мик Кори је званично преузео ту дужност на генералној скупштини у Београду.