Студенти из Словеније у посети Републичком геодетском заводу

Дана 25.05.2018. Републички геодетски завод имао је задовољство да угости групу студената Факултета за управу Универзитета у Љубљани.

У организацији Факултета организационих наука Универзитета у Београду и проф. др Наташе Петровић, у оквиру једнонедељне посете Београду, студенти су били у прилици да чују и предавање на тему Националне инфраструктуре геопросторних података. Након поздрава добродошлице директора Републичког геодетског завода Борка Драшковића, представници Центра за управљање геопорсторним подацима присутне су упознали са појмом Националне инфрастуктуре геопросторних података, њеним значајем и тренутним статусом у Србији уз интерактивно учешће присутних и прављење паралела са праксом у Словенији.

Такође, одржана је интерактивна презентација Националног портала геоСрбија кроз коју су представљени Метакаталог и Дигитална платформа. Говорено је о важности међуинституционалне сарадње, постојања стандарда, градњи капацитета и могућностима које савремене технологије доносе. Направљен је осврт на податке настале од стране заједнице и њихове кориснике. Посебан нагласак је стављен како на заштиту података о личности тако и на успостављене процедуре које повећавају транспарентност у раду државних органа чиме се поред јавности постиже и опште повећање квалитета услуга и крајњих производа. Корисници на овај начин постају додатни елемент у успостављању контролних процеса за откривање грешака које нису видљеве на основу самих података. Након презентације студенти су изразили жељу за постојањем студентске праксе на међународном нивоу како би имали прилику да се детаљније упознају са радом Републичког геодетског завода са акцентом на повећање видљивости и промоцију значаја геопросторних података како на националном тако и на међународном нивоу.