Студенти из Словеније у посети Републичком геодетском заводу

Група студената Факултета за управу Универзитета у Љубљани са колегама са Факултета организационих наука посетили су Републички геодетски завод.

Проф. др Наташе Петровић са Факултета организационих наука у оквиру једнонедељне посете Београду студената Универзитета у Љубљани, организовала је да студенти присуствују предавању о Националној инфраструктури геопросторних података. Директор Републичког геодетског завода Борка Драшковић поздравио је присутне, а запослени РГЗ-а представили су Националну инфрастуктуру геопросторних података, њен значај и тренутни статус у Србији уз интерактивно учешће присутних и прављење паралела са праксом у Словенији.

Такође, одржана је интерактивна презентација Националног портала Геосрбија кроз коју су представљени нови пројекат Инвестиционих мапа, Метакаталог, Дигитална платформа, отворени подаци, сервис за преузимање, CrowdSDI и REST. Теме су биле важност међуинституционалне сарадње, постојање стандарда, градња капацитета и могућности које савремене технологије доносе. Направљен је осврт на податке настале од стране заједнице и њихове кориснике. Посебан нагласак је стављен како на заштиту података о личности тако и на успостављене процедуре које повећавају транспарентност у раду државних органа чиме се поред јавности постиже и опште повећање квалитета услуга и крајњих производа. Корисници на овај начин постају додатни елемент у успостављању контролних процеса за откривање грешака које нису видљеве на основу самих података. Након презентације студенти су изразили жељу за да се детаљније упознају са радом Републичког геодетског завода са акцентом на повећање видљивости и промоцију значаја геопросторних података како на националном тако и на међународном нивоу.

Текст преузет са сајта Републичког геодетског завода