Одржана радионица на тему лиценцирања геопросторних података

У Републичком геодетском заводу је 26. и 27. новембра одржана радионица на тему лиценцирања геопросторних података. Радионицу је држао шведски стручњак из области развоја пословања и Националне инфраструктуре геопросторних података (НИГП-а) у Шведској, господин Гунер Лисел.

Циљ радионице је био да се пренесе искуство Шведске у креирању различитих врста лиценци (како лиценци за јавни сектор и отворене податке тако и лиценци за комерцијалну употребу), али и да се запослени у Републичком геодетском заводу упознају са практичном применом споразума и лиценци као и са регулативом Европске уније из ове области.

Другог дана радионице, представници Републичког геодетског завода представили су стање НИГП-а у Србији и начине на који се тренутно размењују и деле геопросторни подаци између институција као и услове коришћења. Након тога је уследио практичан рад и том приликом је на основу примера уговора о дељењу података РГЗ-а урађена SWOT анализа постојећег начина размене и дељења геопросторних података. Радионица је завршена дискусијом и препорукама експерта за даљи рад у овој области.