Конференција НИГП-а: „ПРОНАЂИ, ПОВЕЖИ, ПРИКАЖИ – Наше речи за будућност“

Републички геодетски завод, организовао је 04. децембра 2017. у Београду у Клубу посланика Конференцију НИГП-а: „ПРОНАЂИ, ПОВЕЖИ, ПРИКАЖИ – наше речи за будућност“.

Циљ конференције био је да се истакне значај НИГП-а у Србији, прикаже његов тренутни статус, дискутује о важности геопросторних података како би наставили стварање заједничке визије за будућност.

Конференцију, на којој је уједно обележен и јубилеј 180 геодетске делатности у Србији, отворили су директор Републичког геодетског завода, Борко Драшковић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Михаило Јовановић. Они су истакли значај сарадње двеју институција као и улогу коју имају квалитетни и приступачни геопросторни подаци.

О могућностима које пружа комбиновање различитих геопросторних података, као и о актуелним пројектима и примерима добре праксе говорили су уважени гости из институција из земље и иностранства које подржавају и континуирано пружају допринос у развоју НИГП-а. Представљена је нова дигитална платформа НИГП-а која се после два месеца фазе тестирања показала као стабилна и са одличним одзивом корисника и као таква заменила је досадашњи изглед картографског приказа. Учесници су имали прилику да поделе своја искуства и најбоље примере коришћења нове дигиталне платформе.

Након отворене дискусије и активног учествовања присутних, закључено је да је Конференција обухватила теме које су од великог значаја за њихов рад, да је потребно радити на константном унапређењу сарадње у области НИГП-а али и у свим областима које су од значаја за повећање продуктивности у различитим секторима привреде.