Српски ћирилица | Srpski latinica | English Extranet

Новости

Нова Дигитална платформа за Националну инфраструктуру геопросторних података

Београд, 04.10.2017.
геоСрбија | Новости

На адреси www.geosrbija.rs почела је са радом тест фаза нове Дигиталне платформе за Националну инфраструктуру геопросторних података.

РГЗ је развио нови портал у сарадњи са норвешким партнером – Статенс Картверк (норвешка агенција за катастар и картографију), у оквиру Националне инфраструктуре геопросторних података.

Реч је о новој платформи која обједињује све просторне податке на државном нивоу, што је од великог значаја за државне органе, привреду и грађане.

На порталу Геосрбија се могу наћи сви просторни подаци РГЗ-а, Републичког завода за статистику, Хидрометеоролошког завода, подаци о земљишту, објектима, адресама, заштићеним подручјима, националним парковима, надморским висинама и слично.

Грађанима је помоћу портала омогућено да нађу и погледају своје парцеле и виде какво је тренутно стање на њиховим непокретностима, користећи сателитске и ортофото снимке. Такође може да се види да ли је на неком земљишту посечена шума, какав је статус неког објекта у катастру. Портал поред осталог омогућава и већу транспарентност рада државних органа.

Почело је темељно тестирање свих могућности портала Геосрбија, који ће званично почети да ради за неколико недеља.

На једном месту ће бити сви званични геопросторни подаци државних органа, на основу којих они могу да доносе одлуке, унапређују пословне процесе и прикупљају нове податке, а грађани ће моћи да приступе тим подацима на једноставан начин.

Апликација је таква да се може лако користити, као на пример гуглове апликације, с тим што су на порталу Геосрбија званични геопросторни подаци, иза којих стоји држава Србија, што корисницима пружа већу сигурност приликом доношења важних одлука.

Статенс Картверк је финансирао платформу у виду донације, а РГЗ је обавио технички део посла и усавршио је, док је адекватан хардвер набављен у оквиру пројекта Светске банке.

Основна намена ове платформе је да унапреди процесе рада других државних институција и да им помогне да прикупе нове или ажурирају већ постојеће податке, који су важни за државу и наше грађане.

Грађанима је омогућено да преко мобилних телефона или таблета пријаве неку појаву у природи, на пример дивљу депонију, поплаву и слично, која је од интереса за грађане.

На ОВОМ ЛИНКУ или кликом на слику испод можете погледати видео упутство за коришћење Дигиталне платформе за Националну инфраструктуру геопросторних података.

Видео упуство

Такође припремљено је и писано упуство са илустрацијама за коришћење дигиталне платформе за националну инфраструктуру геопросторних података које се може преузети ОВДЕ.

Позивамо Вас да нам током тест фазе пошаљете своје сугестије на адресу nsdi@rgz.gov.rs.

геоСрбија © 2009–2017